English page

Werkgroep Data Quality DAMA-NL

Adapted from Dimension Data by Ashley Jurius on UnsplashDe Werkgroep Data Quality heeft onderzoek gedaan naar definities van dimensies van datakwaliteit. Daarbij heeft zij vanuit verschillende bronnen definities verzameld en met elkaar vergeleken. Ook heeft de werkgroep de definities getoetst aan criteria die zijn ontleend aan een standaard voor concepten en definities: ISO 704. 

Dimensies van datakwaliteit

Nieuw is dat alle dimensies zijn gekoppeld aan een ‘data concept’ zoals data file, attribuut, record en data value. Daardoor kan bijvoorbeeld beter onderscheid worden gemaakt tussen bijvoorbeeld de volledigheid van records en de volledigheid van data values. Ook zijn deze data concepten van gestandaardiseerde definities voorzien.

Dit heeft geleid tot een lijst met 60 dimensies van datakwaliteit en 20 data concepten met gestandaardiseerde definities. Uit deze lijst zijn 12 gangbare dimensies geselecteerd.

De resultaten van het onderzoek zijn aangeboden in een praktisch toepasbare handleiding in de publicatie:

  • How to Select the Right Dimensions of Data Quality – Including 60 dimensions of data quality and their standardized definitions. Een gids voor professionals op gebied van data management die kan worden gebruik in trajecten van verbetering van datakwaliteit.

Een overzicht van de resultaten van het onderzoek is beschikbaar in:

Een compleet verslag van het onderzoek en de resultaten staat in:

Tabellen met alle begrippen en hun definities staan online:

  • AirTable. In deze tabel staan alle dimensies van datakwaliteit en een aantal views op deze tabel.

Code voor Informatiekwaliteit 

De Code voor Informatiekwaliteit is een normenkader voor het auditen van gegevenswerkende processen en hun eindproducten (auditcriteria). Deze Code wordt ook door de werkgroep onderhouden.

Neem contact op met leden van de werkgroep voor feedback. De werkgroep vindt het van belang dat de producten relevant en bruikbaar zijn in de praktijk.


Sponsors van de werkgroep

Uw logo ook op deze pagina? Dan kan. Sluit u dan aan bij DAMA-NL en help ons om de kwaliteit van de datamanagement professionals te verbeteren. Klik hier voor nader contact.


Photo by Ashley Jurius on Unsplash