Certified Data Management Professional

Professionele certificering is een indicatie van kennis, vaardigheden en ervaring in een vakgebied. DAMA International heeft de aanduiding Certified Data Management Professional (CDMP) opgesteld. Het certificeringsprogramma geeft datamanagement professionals de mogelijkheid om professionele groei te laten zien, om persoonlijke en professionele ambities vorm te geven.

Certified Data Management Professional onderscheidt vier niveaus van certificering:

  • CDMP associate – De CDMP associate certificering is altijd het vertrekpunt voor certificering. Bij een minimale examenscore van 70% is het mogelijk om door te stromen naar de CDMP practitioner certificering.
  • CDMP practitioner – De CDMP practitioner certificering vereist 70% score op het Data Management Fundamentals examen en 70% score op twee specialisten examens.
  • CDMP master – De CDMP master certificering vereist 80% score op het Data Management Fundamentals examen en 80% score op twee specialisten examens. Tevens moet een CV ingediend worden ter acceptatie.
  • CDMP fellow – De CDMP fellow certificering is alleen via nominatie door DAMA International toegankelijk.

Alle details over de verschillende levels zijn te vinden op: https://cdmp.info/about/

Certificaten en Badges

Na het behalen van een examen ontvang je een Badge. Badges worden automatisch binnen 10 dagen door het systeem uitgegeven. Het CDMP-examenplatform kent digitale badges toe voor het behalen van CDMP-certificeringen. Plaats deze badges op je CV, LinkedIn of Twitte om je nieuw verdiende certificering kenbaar te maken. De badge is niet zomaar een afbeelding. Het bevat metadata die worden geverifieerd. De CDMP-badges gebruiken de openbadges-standaard.

Certificaten worden uitgegeven voor certificeringen op Associate-, Practitioner- en Masterniveau. Certificaten worden uitgegeven binnen 10 dagen nadat uw badge is uitgegeven en voldoet aan alle vereisten van dat certificeringsniveau.

Alle details over de verschillende certificaten en badges zijn te vinden op: https://cdmp.info/faqs/

Startpunt: Data Management Fundamentals examen

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is DMF.jpg

In alle gevallen is het internationaal erkende (Engelstalige) Data Management Fundamentals examen het startpunt voor certificering. Het bestaat uit 100 Multiple Choice vragen en test de kennis op de 11 DAMA-kennisgebieden zoals deze in het DAMA Framework worden weergegeven, plus Data Management, Data Handling Ethics en Big Data & Data Science.

Het examen wordt online afgenomen, onder toeziend oog van proctoring software en is individueel op een door de deelnemers zelf te kiezen tijdstip in te plannen. Je dient het examen binnen 90 minuten af te leggen. Wanneer Engels niet je moedertaal is, krijg je 20 minuten extra tijd.

DAMA-partners voor individuele CDMP-certificering verzorgen naar wens het examen in groepsvorm op locatie. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Het Data Management Fundamentals examen is een ‘open boek’ examen en de minimale score om te slagen is 60%. Wanneer je de eerste keer niet slaagt voor het examen, dan kunt je het examen opnieuw afleggen.

Ter voorbereiding op het Data Management Fundamentals examen is het mogelijk om practice examens te oefenen. Deze oefenexamen bestaan uit 40 vragen en is ruim van te voren beschikbaar.

Specialisten examens

Er zijn momenteel zeven specialisten examens beschikbaar:

Alle details over en aanmelden voor de verschillende specialisten examens zijn te vinden op: https://cdmp.info/exams/

Alle CDMP-certificeringen zijn 3 jaar geldig.

Boek DAMA Data Management Body of Knowledge version 2 (DMBoK2)

Alle examens testen je kennis op basis van het DAMA Data Management Body of Knowledge version 2 (DMBoK2) boek. Het boek is met een aantrekkelijke korting te verkrijgbaar via DAMA Nederland.

Neem hiervoor contact met ons op via https://www.dama-nl.org/contact.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is DMBOK.jpg

Vragen?

Op https://cdmp.info/faqs/ vind je een uitgebreid overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden over examen en certificering.

Het is uiteraard ook mogelijk om direct met DAMA Nederland contact op te nemen, we beantwoorden graag je vragen. We hebben samen met onze partners veel ervaring met het faciliteren van trainingen en voorbereiden op examens. Ga hiervoor naar https://www.dama-nl.org/contact/, laat je gegevens en vragen achter en we nemen contact met je op.